skip to Main Content

A pók hálójában

A hatalom és kontrollmániás ember olyan, mint a báránybőrbe bújt farkas. Eleinte nem ismered fel, mert édesen béget a füledbe, ártatlannak és védtelennek tetteti magát, egészen addig, míg elég közel nem mész hozzá. Mire észreveszed, hogy baj van, ő már jóllakottan távozott.

A gondoskodás, összetartozás és szeretet álarca mögé van elrejtve minden cselekedete. Kegyetlen játszma ez, mivel az áldozat hosszú ideig el is hiszi, hogy minden az ő érdekében történik. Osztogatja a jó tanácsokat, bár senki sem kérte, rendezgeti az életünket, hiszen mire is mennénk mi nélküle. A szokásos mondatok: Meg akarlak védeni attól, hogy szenvedj, hibázz, csalódj! Ne kelljen nélkülöznöd, mint nekem! Én mindent megadok, hogy könnyebb legyen az életed! 

Az emberi játszmák lényege a nyereség. Az ilyen ember rengeteget nyer azon, hogy a hatalmában tart. Minél rosszabb neked, ő annál jobban érzi magát! Az energia vámpír kifejezés nagyon jól illik rá: amíg neked fogy az erőd, fáj a fejed, remegsz az idegességtől, betegségek alakulnak a testedben, képtelen vagy a saját életedre figyelni, nos, eközben ő remekül feltöltődött – belőled!

Állandóan telefonál, és ha véletlenül nem veszed fel, mert dolgod van, akkor jönnek a „rossz érzések”. Netán valami baj történt veled? Aztán jön a szemrehányás, hogy ő majdnem szívrohamot kapott, mert te még arra is képtelen vagy, hogy elég gyorsan felvedd NEKI a telefont! Ha ő hív, dobj el mindent, de azonnal! Neked nem lehet fontosabb dolgod az életben, mint ő, aki életed középpontja! Egy idő után már gyomorgörcsöd lesz, ha meglátod a telefon kijelzőjén a nevét, és valóban elérte célját, hiszen azonnal, késlekedés nélkül veszed fel a telefont, kedves, negédes hangnemet erőltetve magadra.

Minden napodra kíváncsi, mi történt a munkahelyeden, mennyit keresel, kik a kollégáid, a barátaid, a szomszédaid. Biztos, hogy a megfelelő emberekkel tartasz kapcsolatot? Nem lehet, hogy számodra ők színvonal alattiak??!!

Hova utazol és mikor, feljegyzi a szálloda nevét, telefonszámát, hátha valami baj történik, nehogy lemaradjon valami információról. Hol vagytok? Felszállt már a repülőgép? Ha megérkeztél: Hol vagytok? Már a szálláson? Milyen a szállás? Küldjél gyorsan fényképeket, hogy ő is láthassa! Természetesen még azelőtt, hogy a csomagjaidat lepakoltad volna! És persze a kritika sem marad el, nehogy jól érezd magad, amíg ő otthon aggódik érted!

Vásároltál valamit a saját pénzedből? Miért kellett annyit költeni! Ezt olcsóbban is megvehetted volna, látod, ez van, ha nem kéred ki a tanácsomat! Csak szóród a pénzt állandóan, így sehova se fogsz jutni az életben!

Hosszan lehetne sorolni a hasonló mondatokat, de ami közös bennük, az, hogy állandóan ellenőrzés alatt legyél, soha egy percig ne tudj a saját gondolataiddal foglalkozni. Ne legyél önálló életet élő felnőtt, maradj gyerek továbbra is, akit irányíthat.

A pszichológia szakirodalma ismeri a Sötét Triád elnevezést (1), ennek elemei a macchiavellizmus, pszichopátia, nárcizmus. Ezek a személyiség vonások önállóan is megállják helyüket, de együtt is járhatnak különböző mértékben.

A nárcisztikusok között is kétféle típussal találkozhatunk, egyik a sebezhető vagy mimóza. Ennél a típusnál kevésbé feltűnőek a vonások. Érzékenyen reagálnak a kritikára, a szociális kapcsolatoktól visszahúzódnak, szerénynek és gátlásosnak tűnhetnek. Ugyanakkor ők is vágynak a grandiozitásra, ami belső feszültséget, akár depressziót is okozhat.

A másik a grandiózus típus. Ő exhibicionista, hiányzik belőle a szerénység, és kapcsolatainak maximális uralására törekszik. A nárcisztikusok azt hiszik, hogy születésüktől fogva jobbak, mint mások és ezt viselkedésükkel ki is mutatják. Elvárják, hogy csodálják őket, még akkor is, ha ezt semmivel nem érdemelték ki. A felsőbbrendűségi érzésükből fakad, hogy másokat lenéznek, leértékelnek.

A macchiavellista személyiség fő jellemzője a cinizmus és a manipulációra való hajlam. Szerintük a cél szentesíti az eszközt, és az emberek alapvetően esendőek, gyengék. Jellemző még rájuk a manipuláció mellett az érzéketlenség és a számító hozzáállás.

A pszichopátia antiszociális személyiségzavar, mutatói az énközpontúság, érzéketlenség, valamint az empátia és bűntudat hiánya. Hiányzik az önkontroll, erős az agresszióra való hajlam, amikor nem számol a következményekkel. Hajlamosak a destruktív cselekedetekre, nem is veszik fontolóra, hogy ezzel mit okoznak környezetükben.

A kontroll és szeretet, a hatalom és a bizalom nem jár együtt. Aki kontrollál, az nem szeret, az csak hatalmat akar feletted, fenyegetőzik, sír, beteget játszik, mindegy, csak kipréselje belőled a szuszt is. Neki egy akkumulátor vagy, aki az energiát biztosítja számára ahhoz, hogy mindig vele foglalkozz, ő legyen a színpadi hősnő, aki körül forog a világ. Minden gond közül övé a legnagyobb, ő a legokosabb, a legravaszabb, a leggazdagabb, henceg még azzal is, hogyan csalt ki másokból pénzt, hatalmat, jobb állást, és sorolhatnám.

Az érzelmi IQ-ja egy 2-3 éves gyerek szintjén van, az őrjöngésig hisztizik, ha visszautasítják. Amikor pedig a szabályokat közlik vele, akkor azonnal áthágja azokat. Nincsenek intim, bizalmon alapuló kapcsolatai, csak érdek „barátságai”, szövetségesei, akikkel másokat gyűlölhet.

Ha nem beszélsz vele, mert már nem bírod tovább és egy kis lélegzethez szeretnél jutni, na akkor számolj a következményekkel! Fenyegetőzik, hogy kizár az életéből, ha ez nem hat meg, akkor sírással próbál „jobb belátásra” bírni. Ezt követheti még a „halálos” betegség, amit épp most állapítottak meg. Bár orvosnál még nem járt, de biztos benne, hogy az a tyúkszem a lábán tulajdonképpen egy rákos daganat! És a TE lelkeden szárad, ha meghal, miközben nem beszélsz vele! Ekkor felébred benned az évek során masszívan kialakított bűntudat, és gyorsan meglátogatod, ki tudja…. Hősünk immár nyerésre áll! Még meg is rovod magadat, hogy így viselkedtél szegénnyel, hiszen MÉGISCSAK az anyád, feleséged, férjed, testvéred, rokonod,blablabla.

Mire odaérsz, már hála istennek jobban érzi magát, na de amit ekkor kapsz, abba jobb nem belegondolni. Még erősebb bűntudat és félelemkeltés veszi kezdetét. A satu nem enged, egyre szorosabban tart. Be fogsz hódolni neki újra és újra, mert rettegsz tőle.

Démonikus kapcsolat, ahol a lelkedet akarja, erősnek mutatja magát, de a valóságban sokkal gyengébb nálad.

Jó hír, hogy megszabadulhatsz a démontól.

Az egyik megoldás a teljes izoláció. A kapcsolatot a nullára kell redukálni, ami eleinte számodra felér egy halálfélelemmel. Ugyanis itt még bekapcsolnak a MÉGISCSAK kezdetű mondatok, amire évtizedeken át kondicionált. De tudd, hogy minden kondicionálás megszűnik, ha nincs utánpótlása, ha elmaradnak a további megerősítések.

A másik megoldás, hogy nagyon keményen behúzod a határaidat. De ez elég sok energiádat el fogja venni, és hosszabb folyamat, erre készülj. Ő ugyanis megtalálja majd a módját, hogy folyamatosan védekező álláspontra kényszerítsen, hiszen a szabályokat szereti megszegni, hogy ezzel is bosszantson téged. 

Bármelyik megoldást választod, rengeteg önbizalom, erő, önismeret és bátorság kell hozzá. És legfőképpen saját elhatározás, hogy új életet kezdesz, amiben nincs félelem, bűntudat, rosszullétek, de van egy vidám, nyugodt, boldog saját élet, ahol önmagad lehetsz.

Jogod van mérgező kapcsolat nélkül élni, ahol nem kell az áldozat szerepébe bújnod. Egy életed van, nem kell beáldoznod magadat egy olyan embernek, akinek sosem voltál fontos.

Jogod van nem tartani a kapcsolatot a szüleiddel, rokonaiddal, testvéreiddel, barátaiddal, egyáltalán bárkivel, aki leblokkol, kritizál, megaláz, bűntudatot kelt benned, rombolja az önbizalmadat.

Jogod van nemet mondani és kilépni, elvágni a béklyókat és visszadobni annak, aki azt rád pakolta.

Az önismerethez vezető rögös úton örömmel segítek neked, keress bizalommal!

Forrás:

  1. A személyiségtípusok leírását az alábbi cikkből vettem át:

Szép A., Mirnics Zs., Ferenczi A., & Kövi Zs. A sötét triád idő-és személyiségprofilja. 

Psychologia Hungarica VI/1. 58–91. pp. © KRE Pszichológia Intézete

Back To Top